Scroll Top
fromMonitoringTo

VAN MONITORING NAAR OBSERVABILITY

Wil je je monitoring activiteiten upgraden en kijk je daarom op zoek naar een krachtige en inzichtelijke observability oplossing? Lees verder en krijg een uitgebreid overzicht van de voordelen en de te ondernemen stappen om je monitoring naar een hoger niveau te tillen!

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MONITORING EN OBSERVABILITY?

Monitoring houdt in dat er gegevens worden verzameld uit verschillende bronnen binnen een systeem en dat deze worden geanalyseerd om problemen te identificeren en te diagnosticeren. Bijvoorbeeld, het instellen van waarschuwingen en dashboards die specifieke metingen bijhouden, zoals de reactietijden van de server of foutenpercentages. Het doel van monitoring is om problemen te detecteren zodra ze zich voordoen, zodat ze snel kunnen worden aangepakt voordat ze escaleren naar ernstigere problemen.

Observability is daarentegen een meer holistische benadering naar het begrijpen van complexe systemen. In plaats van zich alleen te richten op specifieke metingen, zal observability gegevens verzamelen uit een breed scala aan bronnen, zoals logs, metingen en traces.  System Engineers en of DevOps kunnen dan inzichten verwerven en problemen diagnosticeren.  Vervolgens gebruikt Observability tools zoals machine learning-algoritmen om patronen en anomalieën te identificeren.

Hoewel monitoring nuttig is voor het identificeren van specifieke problemen, biedt observability een meer uitgebreid beeld van het gedrag van een systeem dat de engineers helpt te begrijpen hoe verschillende componenten met elkaar interageren. Dit maakt het gemakkelijker  om onderliggende problemen te identificeren en aan te pakken voor ze zich voordoen, in plaats van zodra ze zich voordoen.

 

VOOR EN NADELEN VAN OBSERVABILITY

VOORDELEN

Verbeterde root cause-analyse: Observability biedt context en zichtbaarheid in de onderliggende oorzaken van issues. Dit helpt bij het identificeren en oplossen van problemen, waardoor downtime wordt verminderd en de betrouwbaarheid van het systeem wordt verbeterd.

Betere samenwerking: Observability maakt het mogelijk voor meerdere teams om toegang te krijgen tot dezelfde gegevens en ze te analyseren, wat leidt tot betere communicatie en samenwerking.

Snellere resolutietijd: Snellere detectie en oplossing van problemen, waardoor de resolutietijd wordt verminderd.

Verhoogde systeemveerkracht: Identificeer patronen en trends om potentiële problemen op te merken, voordat ze een probleem worden. Neem proactieve maatregelen en verbeter het systeem.

Beter begrip van het gedrag van gebruikers: Krijg inzicht in hoe gebruikers met uw systeem omgaan, hoe ze verschillende functies gebruiken en waar ze problemen ondervinden. Neem op data gebaseerde beslissingen om de gebruikerservaring te verbeteren en de tevredenheid van gebruikers te verhogen.

NADELEN

Initiële installatie: Het opzetten van een observability-platform kan meer werk vragen, zeker bij grote of complexe systemen.

Kosten: Afhankelijk van de oplossing kunnen licentiekosten hoog zijn. Gelukkig is Elastic Observability betaalbaar en transparant.

Vereiste vaardigheden: Mogelijk heeft u een specialist nodig om het observability-platform effectief te implementeren.

Gegevens: Observability-platforms genereren een grote hoeveelheid gegevens. Gebruik analyse-tools en dashboards zoals Kibana om inzichten te verkrijgen.

 

HOE GA IK OVER VAN MONITORING NAAR OBSERVABILITY?

Als u overweegt uw monitoring-setup te upgraden naar een krachtige observability-oplossing, hebben we enkele stappen voor u samengevat:

1. Evalueer uw huidige monitoringpraktijken en specificeer uw doelstellingen.

Welke doelen en doelstellingen hoopt u te bereiken met observability? Vergelijk dit met uw huidige monitoring set-up en identificeer de lacunes.

2. Kies een Observability Platform.

Er zijn verschillende Observability-oplossingen beschikbaar, zoals Dynatrace, Datadog en Elastic Observability. Wilt u bijvoorbeeld, één platform voor zowel Observability als Cybersecurity?

3. Instrumenteer en visualiseer uw gegevens.

Begin uw systemen te instrumenteren om metingen, logs en traces te verzamelen. Analyseer en visualiseer de verzamelde gegevens. Maak dashboards met Kibana om belangrijke metingen weer te geven om patronen en afwijkingen te identificeren.

4. Implementeer, itereren en verbeter.

Stel waarschuwingsregels in en ontwikkel een responsplan. Automatiseer herstelstappen of escaleer problemen naar uw team. Bewaak en evalueer uw observability-aanpak.

 

EXTRA VOORDELEN bij ELASTIC OBSERVABILITY

Als u besluit te gaan voor de observability-oplossing van Elastic, zult u aangenaam verrast zijn om te ontdekken dat Elastic ook een cybersecurity-oplossing (XDR) op hetzelfde platform ondersteunt.

Beide oplossingen maken deel uit van de Elastic Stack en zijn ontworpen om naadloos samen te werken. Elastic Security is een security informatie- en event management (SIEM) oplossing die geavanceerde dreigingsdetectie- en responsmogelijkheden biedt. Met een overzicht van uw systemen kunt u sneller en nauwkeuriger dreigingen detecteren en erop reageren, waardoor het risico op gegevenslekken en andere beveiligingsincidenten wordt verminderd.

 

 

ELK FACTORY KAN HELPEN

Elk Factory is een Elastic Elite Partner en heeft de expertise om u te helpen bij het overstappen naar een krachtige observability-setup. Neem contact met ons op en ontdek onze toegevoegde waarde.


    Heb je vragen of wens je een oplossing op maat? Neem contact met ons op!
    [_url]