Scroll Top
search to sales

From Search to Sales

De zoekervaring op e-commerce platforms speelt een cruciale rol bij het succes van online winkels. Het vermogen van klanten om snel en gemakkelijk de gewenste producten te vinden, heeft een directe invloed op de omzet, klantretentie en klanttevredenheid.
In dit artikel nemen we de onderzoekscijfers van het Wakefield rapport* onder het vergrootglas. Het onderzoek toont tal van “zoek uitdagingen” waarmee e-commerce platforms worden geconfronteerd en zullen we ook aangeven hoe je met Elastic Enterprise Search deze uitdagingen kan oplossen.

Uitdagingen, oplossingen en opportuniteiten

Snelheid

Onderzoek* toont aan dat maar liefst 79% van de bezoekers overschakelt naar een concurrerende site als het te lang duurt alvorens de gewenste producten te vinden. Tijd en snelheid zijn daarom zeer belangrijk voor online shoppers. Dit onderstreept het belang van een efficiënte en effectieve search experience op e-commerce platforms.

Mogelijke frustraties of hinderpalen bij het zoeken zijn volgens het onderzoek irrelevante zoekresultaten, geen mogelijkheid tot vergelijken of soortgelijke producten en geen zoekresultaten via beschrijving (je moet de productnaam kennen).

Naast de klassieke full tekst search biedt Elastic Enterprise Search tal van functionaliteiten die de online shoppers helpen om zeer snel relevante resultaten te krijgen:

 • Automatische taalherkenning, inclusief spelcorrecties
 • Autosuggesties of autocomplete, voor snelheid of als je niet helemaal zeker bent van de productnaam
 • Synonienemen, want een gsm, smartphone of mobieltje zijn toch soortgelijke producten?
 • Filtering van zoekresultaten, ook wel eens facetted search genoemd
 • Highlighting van de keywords in de resultaten
 • Natural Language Processing, die zeker in langere zoekopdrachten helpen de context te begrijpen

Last but not least, Elastic is vanuit technisch standpunt een gigantisch snelle technologie, zelfs in het geval van enorm grote volumes aan data, onder andere, dankzij het crawlen en indexeren van de eigen content.

 

Personalisatie

88% is meer geneigd om te winkelen op platforms die hun ervaring personaliseren. Een gepersonaliseerde winkelervaring is een krachtig middel om klanten te binden en terugkerende aankopen te stimuleren.
Personalisatie omvat aspecten zoals aanbevelingen op maat, gepersonaliseerde zoekresultaten en relevante marketingcommunicatie. Het bieden van een op maat gemaakte ervaring vergroot niet alleen de tevredenheid van de klant. Bij Millennials en Gen Z is dit cijfer zelfs hoger dan 95%!

Elastic biedt de mogelijkheid om zoekresultaten te tunen op basis van doelgroep, op basis van demografie zoals leeftijd en locatie of levensstijl.

68% van online shoppers doet ongeplande aankopen op basis van gepersonaliseerde productaanbevelingen.
Door de combinatie van slimme algoritmen in Elasticsearch en klantgegevens kunnen e-commerce platforms relevante producten aanbevelen op basis van het zoekgedrag en de voorkeuren van de klant. Dit kan de gemiddelde bestelwaarde verhogen en de klanttevredenheid verbeteren.

Elasticsearch biedt je de mogelijkheid om je related items te tunen en je klantgegevens te koppelen met het zoekgedrag om doelgerichte aanbevelingen te sturen.

 

Kwaliteit boven prijs

Hoewel prijs een belangrijke factor blijft bij online winkelen, geeft een aanzienlijk deel van de online shoppers nog steeds prioriteit aan het vinden van het juiste product, zelfs als dit betekent dat ze iets meer moeten betalen.
Volgens onderzoek geeft 53% van de online shoppers de voorkeur aan het vinden van het juiste product boven de laagste prijs. Dit benadrukt het belang van een goede zoekfunctionaliteit die gericht is op het bieden van relevante zoekresultaten in plaats van alleen op prijsconcurrentie.

Aangezien Elastic toelaat de volgorde van resultaten te tunen, kan bijvoorbeeld de rangschikking van de resulaten gebaseerd zijn op de reviews.

 

Meten is weten

Elastic biedt tal van statistieken die inzicht geven op welke manier gebruikers zoeken, waarnaar ze op zoek zijn en of ze echt vinden wat ze nodig hebben.

Enkele voorbeelden:

 • Statistieken tonen op welke termen gezocht wordt maar waarvoor geen resultaten beschikbaar zijn. Dit kan u dan bijvoorbeeld oplossen door een synoniem in te stellen of door extra content te voorzien.
 • Statistieken tonen op welke termen gezocht wordt, en vervolgens op welke pagina’s geklikt wordt en hoelang men op die pagina’s blijft lezen. Dit geeft inzicht hoe hoog de relevante resultaten staan en of u de de rangschikking van de resultaten dient te verbeteren.
 • Stel dat zoekstatistieken aantonen dat er veel gezocht wordt op een specifieke type smartphone dat nog niet uit is, dan zou u een voorinschrijving kunnen lanceren om toch al deze omzet te capteren.

 

*Wakefield research paper

Elk Factory – Elastic ELITE Partner

Elk Factory is de Elastic partner om het Elasticsearch platform te implementeren. We gaan telkens voor een win-win! We bekijken samen hoe dit platform jouw bedrijf efficiënter kan maken, zodat jij je voordeel haalt en wij er een tevreden klant bij hebben!

Maak kennis met ons, of contacteer ons vrijblijvend


  Heb je vragen of wens je een oplossing op maat? Neem contact met ons op!
  [_url]