Scroll Top
user experience zoekbalk

Betere User experience met search 

Gemiste opportuniteiten

De zoekfunctie van een website wordt vaak stiefmoederlijk behandeld, zelfs op een e-commerce site waar dit van vitaal belang is.

Een standaard CMS of zelfs DXP platform heeft een ingebouwde zoekfunctie maar deze is zeer beperkt qua functionaliteit, wat voor gemiste opportuniteiten zorgt, doordat bezoekers niet terugvinden wat ze zoeken.
Helaas vertrekken ze dan vaak naar de website van een concurrent, om in een slechtste geval nooit meer terug te keren.

Deze blog gaat dan ook verder dan het prachtig design van een searchbox, op een weloverwogen plaats op een website of applicatie.

 

De User Experience naar een hoger niveau tillen met search

Het basisidee van een goede User Experience is dat de bezoeker of klant vlot vindt wat hij zoekt. Een goed uitgewerkte flow en dito design zijn daarom zeer belangrijk, maar daar mag het niet bij eindigen!
Je hebt er namelijk voor gezorgd dat het zoekveld vlot terug te vinden is, maar aan de uiteindelijke zoekresultaten short er mogelijk heel wat.

Daarom zijn er verschillende oplossingen bedacht om je bezoeker de meest relevante zoekresultaten te tonen, waardoor de user experience en de conversies een enorme boost kunnen krijgen.

We bekijken ze hieronder:

 

Keyword search

De Keyword search is de eenvoudigste en oudste implementatie van een zoekfunctie. Na het invullen van de zoekopdracht zal de software de data scannen naar de aanwezigheid van het keyword in de zoekopdracht om dan de resultaten of ‘hits’ te tonen. Bij sommige keyword zoekmachines kan je de zoekresultaten verfijnen met booleans en wildcards.

Helaas is zo een zoekopdracht nog echt zoeken, en zal de bezoeker het snel opgeven. We worden namelijk maar al te graag gefaciliteerd.

Insight engines

Vandaag echter, kan een insight engine zoekwoorden, dataconnectoren, UI-componenten en machine learning combineren om klanten en werknemers relevantere informatie en gepersonaliseerde ervaringen te bieden. Waar een keyword search beperkt is door het enkel doorzoeken van data, gebruikt een insight engine gestructureerde en ongestructureerde data om een bijna oneindig veel vragen te beantwoorden. Een insight engine is dus niet alleen “zoeken”, maar is zoeken, data en intelligentie.

onder deze verzamel term, kom je verschillende methodes – met een grote overlap qua functionaliteit – tegen, zoals:

 • Vector search
  Vector search is een techniek dat machine learning gebruikt om de semantische relaties van soortgelijke items te detecteren. Het zal betekenis en context kunnen toevoegen en de soortgelijke items ook als zoekresultaat weergeven dankzij ANN algoritmes.
  Vector search wordt vaak gebruikt in e-commerce toepassingen, waar gerelateerde of soortgelijke items voorgesteld worden om voor hogere omzetcijfers te zorgen.
 • Cognitive search
  Cognitive search is een op AI gebaseerde zoektechniek die natuurlijke taalverwerking (NLP), machine learning en andere geavanceerde technieken gebruikt om gebruikersvragen te interpreteren en zeer relevante resultaten te bieden. Cognitive search kan ook gegevens uit verschillende bronnen en formaten gebruiken, zoals tekst, afbeeldingen, audio en video. Maw, het doel van cognitive search is om de vraag te begrijpen.

Large language model (AI)

In de nabije toekomst zal een large language model (LLM) prominenter aanwezig worden. Een LLM is een kunstmatige intelligentie-model dat is getraind op enorme hoeveelheden tekstuele data en in staat is om de natuurlijke taal te begrijpen en menselijke antwoorden te genereren. LLM’s worden gebruikt om de nauwkeurigheid en relevantie van zoekresultaten te verbeteren door de zoekopdracht van de gebruiker te analyseren en contextueel relevante informatie te verstrekken.

De bekendste LLM’s zijn Google’s BERT en OpenAI’s chatGPT.

2023

Het belooft een zeer interessant jaar te worden op vlak van search. Dankzij de enorme sprong voorwaarts met LLM, kan er in combinatie met Insight Engines op een zeer menselijke en gebruiksvriendelijke manier naar antwoorden gezocht worden. Het begin van een nieuwe (r)evolutie met nieuwe opportuniteiten en toepassingen voor zoek ervaringen dus. Wordt dus zeker vervolgd!

 

 

Elasticsearch

Elasticsearch is volgens Gartner de meest innovatieve insight engine en staat stevig in het leider quadrant. Niet moelijk gezien de vele voordelen die Elastisearch bezit tegenover andere oplossingen. Zet daarom je zoekervaring op stereoïden met Elasticsearch enn verbeter de gebruikerservaring door snellere, meer nauwkeurige en meer gepersonaliseerde zoekresultaten, evenals functies te ondersteunen zoals facetted search en autocomplete.

Voordelen:

 1. Snellere en meer nauwkeurige zoekresultaten: Elasticsearch kan snel door grote hoeveelheden data zoeken en de meest relevante resultaten retourneren op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren door snelle en nauwkeurige resultaten te bieden en de tijd die gebruikers besteden aan het zoeken naar informatie te verminderen.
 2. Facetted search: Elasticsearch ondersteunt ‘facetted’ zoeken, waarmee gebruikers zoekresultaten kunnen filteren op verschillende attributen of categorieën. Dit kan je gebruikers helpen om precies te vinden waarnaar ze op zoek zijn en kan resulteren in een efficiëntere en gepersonaliseerde zoekervaring.
 3. Autocomplete en suggesties: Elasticsearch ondersteunt autocomplete en suggesties, waarmee gebruikers hun zoekopdrachten kunnen verfijnen en sneller relevante resultaten kunnen vinden. Dit kan ook de kans op nulresultaatpagina’s of irrelevante resultaten verminderen.
 4. Schaalbaarheid: Elasticsearch is een schaalbare zoekmachine, wat betekent dat het grote hoeveelheden data en verkeer aankan zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Dit kan zorgen voor een soepele en ononderbroken gebruikerservaring, zelfs tijdens perioden van hoog verkeer.
 5. Personalisatie: Elasticsearch kan worden gebruikt om zoekresultaten te personaliseren op basis van het gedrag en de voorkeuren van een gebruiker in het verleden. Dit kan resulteren in een meer relevante en gepersonaliseerde zoekervaring, wat kan leiden tot meer gebruikersbetrokkenheid en -tevredenheid.

Elk Factory als jouw partner

Zoek je een betrouwbare partner om elasticsearch te implementeren? Zoek niet verder en neem contact met ons op! Elk Factory is Elastic Elite Partner en heeft alle expertise in huis.